ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ 2013
Πρόγραμμα εκδηλώσεων

nf20131 1

Ο «Νοέμβριος Φωτογραφίας» είναι η σημαντικότερη σειρά εκδηλώσεων που πραγματοποιεί η Φωτογραφική Λέσχη Βόλου. Φέτος είναι η όγδοη συνεχή χρονιά είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε το πρόγραμμα του. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με συνεργασία με τον ΔΟΕΠΑΠ - ΔHΠΕΘΕ Τμήμα Πολιτισμού και χορηγούς τους: Park Hotel, Αφοι Λ. Λαζάρου και Lιvas Wines.

 

nf20131 2

Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2013, 8:00 μ.μ.
Εκθετήριο "Αχίλλειον" (Ιάσονος και Κουμουνδούρου)
«Πάντα στην πόλι αυτή θα φθάνεις»
Έκθεση φωτογραφίας του μέλους της Φωτογραφικής Λέσχης  Βόλου Ανδριώτη Παναγιώτη. Επιμέλεια έκθεσης: Δ. Τσιουβάκας.

Ένα ανοιχτό παράθυρο σε ένα άδειο δωμάτιο. Κάγκελα μιας φυλακής για να μας προστατεύσουν απ’ τους απ’ έξω. Ένα δέντρο που διεκδικεί μια θέση στον ήλιο στριμωγμένο στον μικρό ακάλυπτο μιας πολυκατοικίας. Τσιμέντο γκρίζο, μαύρα μπαλκόνια και μια γλάστρα να θυμίζει ότι υπάρχει και ζωή σ’ αυτήν την πόλη. Δύο λουλούδια που παλεύουν να ψηλώσουν περισσότερο από τις κακομούτσουνες κεραίες. Ψηφίδες ενός κόσμου απαισιόδοξου, μελαγ-χολικού, μαύρου. Και όμως, αν ξανακοιτάξεις, θα ανακαλύψεις μέσα του μι-κρούς πυρήνες από χαρά, χιούμορ και αισιοδοξία. Μια πόλη κενή, σχεδόν νε-κρή, άδεια από ζωή κι ανθρώπους κι όμως μερικές φορές τόσο γεμάτη κι από τα δύο. Αυτός είναι ο κόσμος του Παναγιώτη Ανδριώτη. Πάντα «η πόλις αυτή θα τον ακολουθεί», και πάντα «στην πόλι αυτή θα φτάνει…».

Διάρκεια έκθεσης έως 30 Νοεμβρίου 2013

 

nf20131 3

Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2013, 8:00 μ.μ.
Ισόγειο κέντρου τέχνης Giorgio De Chirico Μεταμορφώσεως 3.
Τελετή απονομής των διακρίσεων του 5ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Φωτογραφίας «Δημήτρης Λέτσιος» με θέμα: «Μαζί»
Και έκθεση των φωτογραφιών που διακρίθηκαν. Από όλες τις συμμετοχές ε-πελέγησαν από την κριτική επιτροπή 46 φωτογραφίες οι οποίες παρουσιά-ζουν την άποψη 26 σύγχρονων φωτογράφων για την έννοια του «Μαζί». Από τους διαγωνιζόμενους είχε ζητηθεί να παρουσιαστεί η έννοια αυτή  έτσι όπως αυτή εμφανίζεται μέσα στην συνεργασία, στην συνέργεια, στην συνεννόηση, στην αλληλεγγύη, στην συντροφικότητα, στην συντροφιά, στην παρέα, στην συνάθροι-ση, στην συμμετοχή, στον συναγωνισμό και όχι στον ανταγωνισμό.

Διάρκεια έκθεσης έως Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

 

nf20131 4

Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2013, 8:00 μ.μ.
Ημιώροφος κέντρου τέχνης Giorgio De Chirico Μεταμορφώσεως 3.
«Γκλαβάνη με Αλεξάνδρας»
Έκθεση φωτογραφίας του μέλους της Φωτογραφικής Λέσχης  Βόλου Θοδωρή Πατακιούτη.
Επιμέλεια έκθεσης: Γιάννης Στρατουδάκης, Νατάσα Καρακατσάνη.

Γκλαβάνη με Αλεξάνδρας γωνία, στο κέντρο του Βόλου, βρίσκεται το σημείο στο οποίο ο Θοδωρής Πατακιούτης αποφασίζει να σταθμεύσει κατά τη διάρκεια των φωτογραφικών του περιπλανήσεων. Ο φούρνος της οικογένειας Ιωαννίδη. Η στάση κρατάει δεκατέσσερις μήνες. Μέσα σ' αυτό το χρονικό διάστημα, ο φωτογράφος εθίζεται στη μυρωδιά του φρεσκοψημένου ψωμιού, βιώνει το μόχθο των ανθρώπων, μελετά τις ανθρώπινες σχέσεις, ανακαλύπτει άγνωστες πτυχές του εαυτού του. Φωτογραφίζοντας στον φούρνο, απομυθοποιεί τον χώρο και χωρίς να απομακρύνεται από τον ρεαλισμό, δημιουργεί ένα σώμα δουλειάς που αφηγείται περισσότερο συνειρμικά και λιγότερο με καταγραφική λογική, εντείνοντας τον συμβολικό χαρακτήρα του θέματος.

Διάρκεια έκθεσης έως Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013.

 

nf20131 5

Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013, 8:00 μ.μ.
Εκθετήριο "Αχίλλειον" (Ιάσονος και Κουμουνδούρου)
 «Οίκος»
Έκθεση φωτογραφίας του μέλους της Φωτογραφικής Λέσχης  Βόλου Λευτέρη Πλαβού.

Στην τελευταία του περιπλάνηση στην πόλη, ο φωτογράφος κατευθύνθηκε προς τους οίκους, πάνοπλος και εξασκημένος στο σημάδι, στοχεύοντας με τον φακό του το εσωτερικό τους. Υπάρχουν χώροι που πυκνοκατοικούνται αλλά μόνο τη στιγμή απόσυρσης των ενοίκων τους φανερώνουν ακέραια τα σημεία τριβής, συνεύρεσης και συναγελασμού που εκτυλίχθηκαν εντός τους. Τα πρόσωπα θα αποδοθούν μέσω της πάντα επίκαιρης πρακτικής του υπαινιγμού, ως φευγαλέες αντανακλάσεις σε καθρέφτες και αποτυπώματα ποδιών στις ξεχειλωμένες παντόφλες που ξεχάστηκαν έξω από το μπάνιο. Θα επιλεγούν οι ξύλινες σκάλες, οι τυφλοί διάδρομοι, τα φωτιστικά οροφής, οι σιδερωμένες ντάνες σεντονιών στο ερμάριο, τα τραβηγμένα παραπετάσματα και το μουσαμαδένιο πάτωμα ενός λουτρού, για να ομιλήσουν για την ταπεινότητα και την ένταση του χώρου. Έτσι, οι τακτικοί επισκέπτες θα νοσταλγήσουν και όσοι ουδέποτε πάτησαν το πόδι τους εκεί θα αντιληφθούν πως βαθιά κάπου στην κρυφή ρυμοτομία των πόλεων κυλά το σιωπηλό ποτάμι της ερωτικής εκτόνωσης: οι πηγές του και οι εκβολές του τυγχάνει, κατά τρόπο παράδοξο, να συμπίπτουν στους οίκους αυτούς που επισκέφτηκε ο φωτογράφος Λευτέρης Πλαβός. Οίκους τους οποίους σκέπει ανέκαθεν και διαρκώς, σαν μεγάλη προστατευτική φτερούγα, η ανοχή.

Διάρκεια έκθεσης έως Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

 

nf20131 6

Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου 2013, 8:00 μ.μ.
Ημιώροφος κέντρου τέχνης Giorgio De Chirico Μεταμορφώσεως 3.
«Fragments»
Έκθεση φωτογραφίας του μέλους της Φωτογραφικής Λέσχης  Βόλου Νικόλα Χρυσού.

Μια Polaroid miniportrait η οποία έζησε μια συντηρητική ζωή και ενώ έχει περάσει στο περιθώριο γίνεται το μέσο για να αποτυπωθούν τα κομμάτια της καθημερινότητάς μου. Τα τέσσερα "μάτια" της γίνονται πλέον ανεξάρτητα και βγαίνοντας από τη λήθη αρχίζουν να αποδομούν τις στιγμές.

Διάρκεια έκθεσης έως Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013.