Ο φωτογραφικός χειμώνας συνεχίζει τις εξορμήσεις του στο Καφέ 4 Εποχές και για τον Φεβρουάριο, θα μας ταξιδέψει στη νότια Αφρική, στην Βόρεια Νοτιοαφρικανική Ένωση, την χώρα των διαμαντιών, του χρυσού, του απαρτχάιντ και των σαφάρι και θα μας δώσει και μια γεύση από την Ζιμπάμπουε και την Μποτσουάνα.

 

Στο Καφέ 4 Εποχές (Σπυρίδη με Οικονομάκη), Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018 στις 21:00. Παρουσιάζει και ξεναγεί το μέλος της Λέσχης Παύλος Καρανίκος.

Η περιοχή της νότιας Αφρικής κατοικούμενη από αρχέγονους λαούς, τους Σαν (άνθρωποι των θάμνων) και τους Κοϊκόϊ, οι οποίοι θα αναμειχθούν με τους βοσκούς Μπαντού που θα μετακινηθούν από βορειότερα στον 5ο μχ αιώνα. Η επόμενη κίνηση που αξίζει αναφοράς είναι η άφιξη των Πορτογάλων το 1488 με τον Ντιάζ και αργότερα οι Ολλανδοί, οι οποίοι θα κάνουν τον πρώτο σταθμό το 1652. Οι Ολλανδοί θα επεκταθούν εσωτερικά και ανατολικά καλλιεργώντας την γη και εκτρέφοντας ζώα, μέχρι να έλθουν οι Άγγλοι το 1818 και να δημιουργήσουν τις αποικίες του Ακρωτηρίου και του Νατάλ. Τότε οι Ολλανδοί που αυτοαποκαλούνται Μπόερς,  θα φύγουν ανατολικά και στη συνέχεια βόρεια για να δημιουργήσουν δύο δημοκρατίες το Τρανσβάαλ και την Ελεύθερη Πολιτεία της Οράγγης. Την ίδια εποχή στο Νατάλ θα δυναμώσουν και θα κυριαρχήσουν οι Ζουλού. Οι Άγγλοι θα νικήσουν τους Ζουλού πρώτα (1879) και μετά τους Μπόερς το 1902, για να ενωθούν όλες αυτές και να αποτελέσουν την Νοτιοαφρικανική Ένωση το 1910. Την ίδια εποχή οι Άγγλοι θα κάνουν συμμαχίες  με τις περιοχές των  Σουάζι, της Μπασουτολάνδης  και της Μπετσουαναλάνδης  τα οποία θα εξελιχθούν σε προτεκτοράτα και τελικά στα ανεξάρτητα κράτη της Σουαζιλάνδης, του Λεσότο και της Μποτσουάνα αντίστοιχα. Ακόμα τότε θα δημιουργηθεί και το προτεκτοράτο της Νότιας Ροδεσίας που θα γίνει το 1966 η Ζιμπάμπουε. Η νοτιοαφρικανική Ένωση θα γίνει πλήρως ανεξάρτητη το 1931, θα περάσει στην εποχή του απαρτχάιντ το 1948  και θα γίνει δημοκρατία το 1994 με πρώτο πρόεδρο τον μεγάλο της ηγέτη Νέλσον Μαντέλα. Στο ταξίδι αυτό θα δούμε την μεγαλύτερη πόλη της Νοτιοαφρικανικής ένωσης, το Γιοχάνεσμπουργκ,  την πόλη του χρυσού και των διαμαντιών, με τις συνοικίες των φτωχών και των πλούσιων, τις φαβέλες και τα μεγάλα εμπορικά κέντρα, την φτωχή μαύρη πλειοψηφία και την πλούσια λευκή μειοψηφία. Θα δούμε την πρωτεύουσα της χώρας, την καταπράσινη Πραιτόρια, και θα αναζητήσουμε άγρια θηρία στο μεγαλύτερο πάρκο του κόσμου, το πάρκο Κρούγκερ. Ακόμα θα πετάξουμε μέχρι την Ζιμπάμπουε για να δούμε και να “ακούσουμε” τους καταρράκτες της Βικτώρια και από εκεί θα πάμε και στην Μποτσουάνα, στο πάρκο Τσόμπε, για να αναζητήσουμε επίσης άγρια θηρία. Την υπόλοιπη Νοτιοαφρικανική Ένωση θα την δούμε στο δεύτερο μέρος της παρουσίασης.

img