Το 2016 συμπληρώνονται 10 χρόνια από την ίδρυση της Φωτογραφικής Λέσχης Βόλου, η οποία γιορτάζει την επέτειο με μια σειρά εκδηλώσεων που θα κορυφωθούν με τη διοργάνωση του 11ου «Νοέμβριου Φωτογραφίας». Η πρώτη από αυτές τις εκδηλώσεις είναι η έκθεση «Βόλος, μια πόλις», που οργανώνεται σε συνεργασία με τη Δ/νση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου στο Μουσείο της Πόλης.

10 χρόνια Φωτογραφικής Λέσχης Βόλου

Στις 2 Μαρτίου 2006, μετά από σειρά συναντήσεων, 43 φίλοι της καλλιτεχνικής φωτογραφίας υπέγραψαν για την ίδρυση σωματείου με την επωνυμία: «Φωτογραφική Λέσχη Βόλου». Στις 10 Μαΐου 2006, με την υπ’ αριθμό 262/2006 απόφασή του, το Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου αναγνώρισε το Σωματείο και στις 21 Ιουνίου 2006 έγινε η Ιδρυτική Γενική Συνέλευση της Λέσχης στην Αίθουσα Τελετών του Δημαρχείου Βόλου. Η Φωτογραφική Λέσχη Βόλου ήταν πλέον γεγονός. Ως σκοποί της Λέσχης καθορίστηκαν:

  • Η προώθηση της Καλλιτεχνικής Φωτογραφίας και της Φωτογραφικής Τέχνης γενικότερα μέσα από την καλλιέργεια και την ανάπτυξη του μορφωτικού και καλλιτεχνικού επιπέδου των μελών και μέσα από την προβολή της Καλλιτεχνικής Φωτογραφίας στο κοινό, ιδιαίτερα της περιοχής της Μαγνησίας.
  • Η προβολή της Καλλιτεχνικής Φωτογραφίας μέσα από την παρουσίαση εργασιών μελών του Σωματείου καθώς και άλλων Ελλήνων και ξένων φωτογράφων.
  • Η διάσωση φωτογραφιών και φωτογραφικών αρχείων που έχουν σχέση με την ιστορική και πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής.
  • Η καλλιέργεια σχέσεων επικοινωνίας και αλληλεγγύης μεταξύ των μελών του Σωματείου αφενός και αφετέρου μεταξύ αυτών και των αυτοδιοικητικών και κρατικών αρχών.

Από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της η Λέσχη διοργανώνει τον κύκλο εκδηλώσεων «Νοέμβριος Φωτογραφίας», μια γιορτή της φωτογραφίας στην πόλη μας. Μέχρι σήμερα διοργανώθηκαν 10 «Νοέμβριοι» και ετοιμάζεται ο 11ος. Ακόμη πραγματοποιήθηκαν δεκάδες εκθέσεις φωτογραφίας και παρουσιάσεις φωτογράφων, εκατοντάδες «Συναντήσεις της Τετάρτης», τον πρώτα χρόνο στον «Δίαυλο», τα επόμενα χρόνια στο κτήριο Σπίρερ και τα τελευταία χρόνια στο «Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας», όπου μέλη της Λέσχης παρουσιάζουν τη δουλειά τους ή αγαπημένους τους φωτογράφους. Οι εκδηλώσεις της Λέσχης είναι ανοικτές στο κοινό, που πάντα μας τιμούσε με την παρουσία του.

Από το 2008 η Φωτογραφική Λέσχη Βόλου προκηρύσσει πανελλήνιο διαγωνισμό φωτογραφίας - ο πρώτος έγινε το 2009, στη μνήμη του μεγάλου Βολιώτη φωτογράφου Δημήτρη Λέτσιου, ο οποίος υπήρξε επίτιμο μέλος της Λέσχης μας. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν επτά διαγωνισμοί και οργανώνεται ο όγδοος. Εκθέσεις της Λέσχης έχουν ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα, ενώ δεκάδες εκθέσεις φωτογραφίας από άλλες Λέσχες ή φωτογράφους έχουν φιλοξενηθεί στην πόλη μας. Η Φωτογραφική Λέσχη Βόλου γιορτάζει φέτος τα 10 χρόνια λειτουργίας κοιτάζοντας το μέλλον της φωτογραφίας στη πόλη μας με αισιοδοξία.

Βόλος, μια πόλις

Το 2016 συμπληρώνονται 10 χρόνια από την ίδρυση της Φωτογραφικής Λέσχης Βόλου, η οποία γιορτάζει την επέτειο με μια σειρά εκδηλώσεων που θα κορυφωθούν με τη διοργάνωση του 11ου «Νοέμβριου Φωτογραφίας». Η πρώτη από αυτές τις εκδηλώσεις είναι η έκθεση «Βόλος, μια πόλις», που οργανώνεται σε συνεργασία με τη Δ/νση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ - ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου στο Μουσείο της Πόλης.

Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες, που δείχνουν την ιδιαίτερη ματιά είκοσι μελών της Λέσχης για τον Βόλο, το χώρο και τους ανθρώπους του. Για τον Βόλο, μια πόλη καινούρια, που καθορίστηκε από το πέρασμά της από τον οθωμανικό οικισμό σε σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη, μια πόλη που αναπτύχθηκε με την έλευση των προσφύγων από τη Μικρά Ασία, μια πόλη που στη σύντομη μα πυκνή ιστορία της γνώρισε δυο φορές την εκβιομηχάνιση και την αποβιομηχάνιση, μια πόλη που είχε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του εργατικού κινήματος στην Ελλάδα, μια πόλη με μακρά παράδοση στην ανάπτυξη της φωτογραφίας, μια πόλη πολυσυλλεκτική, μια πόλη-πρόκληση για κάθε φωτογράφο.

Εκθέτουν: Άντα Αλεξίου, Απόστολος Αλεξίου, Παναγιώτης Ανδριώτης, Πηνελόπη Βέργου, Γιάννης Γερόπουλος, Ελένη Δαπόντα,  Σπυρίδων Δαπόντας,  Μάρω Δημουλή, Οδυσσέας Ζαγορίτης, Λεωνίδας Ζωγράφος, Κατερίνα Ζωγράφου, Θεοδώρα Ιβάνοβα, Παναγιώτης Καραΐσκος, Γιάννης Κοϊνάκης, Λέων Μουρτζούκος, Βασίλειος Νιμπής,  Σοφία Παπασταύρου, Γιώργος Τριανταφυλλόπουλος, Παρασκευή Τσικρίκα και Γεώργιος Φλέρης, οι οποίοι παρουσιάζουν 68 έργα τους.

Η επιμέλεια της έκθεσης έγινε από τον Λέοντα Μουρτζούκο, πρόεδρο της Λέσχης.

Τα εγκαίνια της έκθεσης, στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου, Φερών 17, Βόλος 383 34, θα γίνουν την Παρασκευή 22 Απριλίου στις 8.30 μμ και η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 15 Μαΐου. Το ωράριο λειτουργίας της έκθεσης είναι: Τρίτη έως Κυριακή 10:30 με 13:30, Τετάρτη & Παρασκευή 18:00 με 21:00.