Η Φωτογραφική Λέσχη Βόλου σε συνεργασία με το ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ-διεύθυνση πολιτισμού, παρουσιάζουν στο κέντρο τέχνης Giorgio De Chirico, την έκθεση φωτογραφίας του φωτογράφου Αβραάμ Παυλίδη με τίτλο «Το Τελευταίο Βλέμμα».

20130426 1

Η έκθεση εγκαινιάζεται την Παρασκευή 26 Απριλίου, στις 19:30. Ώρες λειτουργίας εκθετηρίου: Δευτ.-Παρ. 10:00-13:00 και 18:00-21:00, Σαβ. 10:00-13:00. Διάρκεια έκθεσης: 26 Απριλίου έως 12 Μαΐου.

Οι εικόνες που μας παρουσιάζει ο Αβραάμ Παυλίδης είναι τα φαντάσματα μιας άλλης εποχής. Σπαράγματα που ξέφυγαν από τον αδηφάγο χρόνο. Ο φωτογράφος οργώνει ακούραστα για πάνω από 20 χρόνια την Ελληνική επικράτεια, από τα ορεινά χωριά της Μακεδονίας και της Ηπείρου μέχρι το τελευταίο χωριό της Μάνης κι από τα Χανιά της Κρήτης μέχρι τον τελευταίο οικισμό στην Ικαρία, την  Νάξο την Χίο. Αναζητά «εστίες παράδοσης», χώρους όπως παλιές οικίες, καφενέδες, εκκλησιές, μπακάλικα, χώρους λησμονημένους, εγκαταλειμμένους, λίγο πριν ο χρόνος τους διαγράψει από τη μνήμη μας, ατομική και συλλογική, για πάντα.

20130426 2

Οι περισσότεροι από τους συνοδοιπόρους του σ’ αυτό το ταξίδι, οι κάτοικοι, που σαν σύγχρονοι ακρίτες ζούσαν ξεχασμένοι, «γραφικοί», σχεδόν αόρατοι, σε χωριά και χώρους μιας άλλης εποχής, δίνοντας ζωή σ’ αυτόν τον εύθραυστο κόσμο που αργοπεθαίνει, έχουν πια φύγει. Για αυτό και οι εικόνες του, παλιότερα γεμάτες από αυτούς τους ανθρώπους, είναι πια γυμνές, χωρίς ανθρώπινη παρουσία. Το βλέμμα του Αβραάμ Παυλίδη σ’ αυτούς τους χώρους είναι ίσως «το τελευταίο βλέμμα» πριν αυτοί καταρρεύσουν ή εξαφανιστούν. Οι φωτογραφίες του διασώζουν αυτό το βλέμμα στο χαρτί, εμποδίζοντας έτσι αυτούς τους χώρους να περάσουν για πάντα στην λήθη.

20130426 3

Μέρος της έκθεσης παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη γνωστή γκαλερί «Φόρουμ αμ Σίλερπλατς», στο κέντρο της Βιέννης, όπου σημείωσε μεγάλη επιτυχία, ενώ μικρότερο μέρος της παρουσιάστηκε στο Athens Photo Festival.

Επιμέλεια έκθεσης: Ηρακλής Παπαϊωάννου.