Την Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015 στις 20:30 μ.μ. το μέλος της φωτογραφικής λέσχης Βόλου, Παναγιώτης Ανδριώτης, θα παρουσιάσει φωτογραφίες του Γερμανού Χέλμουτ Νιούτον (1920- 2004).

 

 

Ο φωτογράφος που αγάπησε όσο τίποτα το γυναικείο σώμα, τάραξε τα λιμνάζοντα ύδατα, στην αποικόνιση μόδας περιβάλλοντας την με τις απαραίτητες δόσεις αισθητικής και καλλιτεχνικής αξίας. Συχνά ανέφερε ότι με τις φωτογραφίες του δεν κάνει τέχνη αλλά είναι απλώς ένας μισθωμένος εκτελεστής. Από το έτος 1970, οι φωτογραφίες του δεσπόζουν σε όλα τα διάσημα περιοδικά μόδας. Διακρίθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο εξαιτίας των ασυνήθιστων μορφών που παρουσίαζε, της φαντασίας και της έντονης δημιουργικότητας. «Δεν έχω οργιώδη φαντασία, τα πάντα που φωτογραφίζω είναι αληθινά. Κάθε σκηνή που στήνω ανήκει στη σκληρή πραγματικότητα των πλουσίων», τόνιζε ο δαιμόνιος φωτογράφος που λάτρεψε όσο κανείς τις γυναίκες, κάνοντας πολλούς κριτικούς τέχνης να μιλούν για πραγματική εμμονή του καλλιτέχνη με το γυμνό γυναικείο σώμα. Ο ίδιος ποτέ δεν το αρνήθηκε αυτό και απεναντίας το προσυπέγραφε: «Πάντα μου άρεσαν οι δυνατές γυναίκες, σωματικά και πνευματικά, γιατί νιώθω ασφαλής. Οι ντροπαλές γυναίκες με ανατριχιάζουν. Η μητέρα μου ήταν πολύ δυνατή όταν έπρεπε να σώσει την οικογένειά της από τους Ναζί». Ο Χέλμουν Νιούτον γεννήθηκε το 1920 στο Βερολίνο και ήταν Εβραϊκής καταγωγής. Στα 12 του αποκτά την πρώτη του φωτογραφική μηχανή. Ο Νιούτον εγγράφεται στο αμερικάνικο σχολείο του Βερολίνου αλλά η φοίτησή του δε θα ολοκληρωθεί. Η έκδηλη τεμπελιά του για τα μαθήματα και η υπέρμετρη λατρεία του για την κολύμβηση, τα κορίτσια και τη φωτογραφία θα αναγκάσουν το διευθυντή του σχολείου να τον αποβάλλει...

Η παρουσίαση των φωτογραφίων του Χέλμουτ Νιούτον θα πραγματοποιηθεί στον χώρο της Φωτογραφικής Λέσχης Βόλου στο πολιτιστικό κέντρο Νέας Ιωνίας (Μανδηλαρά και Σταδίου). Είσοδος ελεύθερη.