Όταν ο Ψυχολόγος Stanley Milgram ξεκινούσε την έρευνά του για να βρει απαντήσεις στο γιατί οι άνθρωποι νιώθουν έντονη την επιθυμία να διαιωνίσουν τη μορφή τους, στην ουσία πυροδοτούσε μια σειρά συλλογισμών και σκέψεων πάνω σε κάτι τόσο ιδιαίτερο όπως η αμφίδρομη σχέση μεταξύ φωτογράφου και φωτογραφιζόμενου.

 

 

20130327

Γιατί ο φωτογράφος θεωρεί πως μπορεί να φωτογραφίζει ανθρώπους χωρίς την άδειά τους; Γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων απορρίπτουν σε μεγάλο ποσοστό φωτογραφίες του εαυτού τους ενώ δεν κάνουν το ίδιο με την εικόνα τους στον καθρέφτη; Πού οφείλεται το ότι κάποιοι άνθρωποι είναι φωτογενείς και κάποιοι όχι; Γιατί τα οικογενειακά άλμπουμ διηγούνται μόνο χαρούμενες ιστορίες; Ποια η διαφορά του ανθρωποφορμαλισμού από τη φωτογραφική εξιδανίκευση του ανθρώπου;

Ο φωτογράφος Γιάννης Στρατουδάκης επιχειρεί μια προσέγγιση του φαινομένου, συζητώντας για δουλειές φωτογράφων που ασχολήθηκαν και ασχολούνται με τον άνθρωπο, όπως ο August Sander, η Diane Arbus κ.ά. Επίσης, θα συζητηθεί η δουλειά της Νατάσας Καρακατσάνη, μέλους της Φ.Λ.Β. και ιδρυτικού μέλους του group «Orama», με τίτλο «Στην αυλή της Χριστίνας».

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013, στις 19:00, στον χώρο της Φωτογραφικής Λέσχης Βόλου (Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας - Μανδηλαρά και Σταδίου).