3ο Φεστιβάλ Αφήγησης, «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη», Δευτέρα 5/8/2013 - Κυριακή 11/8/2013. Τόπος: Άγιος Γεώργιος Πηλίου.

20130805 1

Εγκαίνια: Πέμπτη 8 Αυγούστου - Βράδυ 10.00 μμ

Χώρος Έκθεσης: Φουαγιέ
Βαφειάδειου Πνευματικού Κέντρου -στο υπόγειο του Ι. Ν Αγίου Γεωργίου
Ώρες λειτουργίας: 11.00-1.00 μμ & 6.00-8.00 μμ

Είδα την Άννα κάποτε, για πρώτη μου φορά πριν από τρία χρόνια, και έκτοτε την είδα πολλές φορές. Τις περισσότερες, στο εργαστήρι της, στους Αμπελόκηπους της Αθήνας, σε ώρες δημιουργίας. Με τον καιρό, εν μέσω στοχαστικών συζητήσεων επί των τεχνών και της ζωής, εγώ χανόμουν για ώρες στα ορισμένα τετραγωνικά του χώρου της, που, όμως, χωρούν έναν κόσμο και άλλον τόσο, τελικά. Προπλάσματα, πειράματα, σχέδια, σκίτσα, μέτρα, βελόνες, ραπτομηχανή μία και κλωστές άπειρες, των μακρινών ταξιδιών σε χώρες της κούκλας και της μαριονέτας. Συρτάρια ανοιγόκλειναν σύμπαντα, δώρα και πάλι δώρα –διαλεχτά ένα και ένα με το γούστο της– περίμεναν τους αποδέκτες τους, και όλα σε φιγούρες από το παζάρι του κόσμου. Καρφίτσες, κλωστές, υφάσματα, κορδέλες, δαντέλες, κουρελάκια, κουμπιά, κοσμήματα, χάντρες, γυψόγαζες, χαρτόνια, φελιζόλ, πηλός, σύρματα, σε χρώματα και δημιουργίες από ψυχής τής Άννας Μανουσοπούλου. Στον ορισμένο χώρο της, που μόνο όριο δεν είχε. Οι κούκλες συγκροτούν την ταυτότητά τους στο περιβάλλον του κόσμου της τελικά, είπα, και παραμύθι μονάχα δεν είναι, συμπλήρωσα. Κι έπειτα ήρθε η φωτογραφική αποτύπωση να ορίσει ένα παράθυρο αλλιώτικο: των πρωταγωνιστών της στο κάδρο μου. Άννα… να τι είδα: Οι κούκλες τώρα ζωντανεύουν? γίνονται ήρωες, αφανείς και μη. Παίρνουν φωνή, άλλη κλίμακα, σχήμα και μορφή, προτρέποντας τον θεατή να γράψει τη δική του ιστορία: Η διάδραση υπαγορεύει την εκδίπλωση της φαντασίας. Μπαλαρίνες, νύφες, γκέισες, μωρά και καρουζέλ, σ’ ένα γαϊτανάκι χρωμάτων και θαυμάτων. Παραμύθι ή όχι, μύθος ή πραγματικότητα, ένα είναι σίγουρο: η Άννα και η παρέα της παρηγορούν την κουρασμένη ψυχή.

20130805 2

Σύντομο βιογραφικό: Ο Λευτέρης Πλαβός γεννήθηκε και ζει στο Βόλο. Σπούδασε Τεχνολόγος Πολιτικός Μηχανικός και Αρχιτέκτων Μηχανικός. Από το 2003 είναι εκπαιδευτικός στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Είναι μέλος της Φωτογραφικής Λέσχης Βόλου ασχολείται με τη φωτογραφία και παράλληλα με τις εικαστικές τέχνες.

Στον ίδιο χώρο, ίδιες μέρες και ώρες, εκτίθενται παράλληλα και δημιουργίες των:
-Μαρία Καραθανάση-Λυχναρά: «Πλάθοντας μέταλλα –Σφυρηλατώντας παραμύθια»     
-Βαγγέλη Πατσέα:  «Κεραμικές δημιουργίες απ’ τον κόσμο των παραμυθιών και των  μύθων...»
-Αλεξάνδρα Τζαφέστα:  «Στους δρόμους των παραμυθιών...»  Έκθεση Ζωγραφικής
-Ναυσικά Πέππα-Τριαντάρη:  «Οι Άγγελοι των παραμυθιών»  - Έκθεση πάνινης χειροποίητης κούκλας

20130805 3