Η Φωτογραφική Λέσχη Βόλου προκηρύσσει τον 7ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ «ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΤΣΙΟΣ» με θέμα: «ΟΡΙΖ(Ω)ΝΤΑΣ».

 

 

diag2015 1

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΒΟΛΟΥ
Κτίριο Πολιτιστικού Οργανισμού Νέας Ιωνίας
Σταδίου & Μανδηλαρά
Τ.Θ.1382 Τ.Κ. 38110 – ΒΟΛΟΣ
www.photovolos.gr
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Μία φωτογραφία τοπίου απαρτίζεται τυπικά  από τρία στοιχεία. Πρώτον τη γη, ή τη θάλασσα που αποτελούν και  τη στέρεα βάση ενός θέματος. Δεύτερον  τον ουρανό, που είναι συνυφασμένος με την  ανάταση του μακριά.  Τρίτον το ανάμεσα που έρχεται να ορίσει, να χαράξει πορείες κι ενίοτε να ελευθερώσει από πάσης φύσεως δεσμά.  

Στις επιστήμες της θάλασσας ο ορίζοντας χαρακτηρίζεται ως επίπεδο κάθετο στην κατακόρυφο γραμμή δηλαδή στον παρατηρητή και  ανάλογα με το σημείο που αυτός βρίσκεται. Στον ορίζοντα γίνονται εύκολα αντιληπτά, πολλές φορές, και τα 4 σημεία του  (Ανατολή-Δύση-Βορράς-Νότος).

Τα λεξικά με τη σειρά τους αναφερόμενα στον ορίζοντα του προσδίδουν τις ακόλουθες ερμηνείες:
- Η νοητή γραμμή που χωρίζει τον ουρανό από τη γη στο οπτικό πεδίο του παρατηρητή
- το οπτικό πεδίο του παρατηρητή
- (μεταφορικά) η πραγματικότητα γύρω μας σε μια δεδομένη στιγμή

Ζητείται, λοιπόν μια  φωτογραφία τοπίου, δίχως περιορισμούς, από την οποία θα αναδύεται εύρος ερμηνειών…που θα μπορεί δηλαδή από την μια να περιέχει μια κλασική τοπιογραφία, αλλά που από την άλλη θα μπορεί, επίσης να καταλήγει και σε μία προσωπική ερμηνεία-κατάθεση, επεκτείνοντας έτσι το τοπίο σε πιο προσωπικούς δρόμους. Στις μέρες που περνούμε δια-βλέπουμε έναν ορίζοντα δύσκολο. Πως ορίζεις εσύ και πως ορίζεσαι μέσα από τη συμμετοχή σου στη διαμόρφωση αυτή του (ενός) τοπίου που μπορεί να οδηγεί και σε μια προσωπική  μαρτυρία του χρόνου που διανύουμε; Ο ορίζοντας όσο κι αν πλησιάζει όσο κι αν απομακρύνεται θα είναι αυτός που θα δίνει πάντα ζωή στο θέμα,  όριο και μορφή στα πράγματα να συμβούν…θα συνιστά λόγο κι αφορμή να συνεχίζουμε…

ΒΡΑΒΕΙΑ - ΕΠΑΙΝΟΙ - ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ
Θα απονεμηθούν τρία βραβεία (1ο, 2ο και 3ο), τρεις έπαινοι (1ος, 2ος και 3ος) και 34  αναρτήσεις. Τα βραβεία θα συνοδεύονται από τα δώρα που αναγράφονται παρακάτω και οι έπαινοι από αναμνηστικά δώρα.
1ο Βραβείο: Φωτογραφική Μηχανή Sony H300 (www.galaiosphoto.gr)
2ο Βραβείο: Διαμονή, 3 διανυκτερεύσεων, στο PARK HOTEL Βόλου (www.parkhotel-volos.gr)
3ο Βραβείο: Διαμονή, 2 διανυκτερεύσεων, στο PARK HOTEL Βόλου (www.parkhotel-volos.gr)

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
1. Στον διαγωνισμό μπορεί να πάρει μέρος κάθε Έλληνας φωτογράφος (επαγγελματίας, ερασιτέχνης ή σπουδαστής σχολής φωτογραφίας), μέλος ή όχι της Φ.Λ.Β., που ζει μόνιμα στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, καθώς και κάθε αλλοδαπός φωτογράφος, που κατοικεί μόνιμα στην Ελλάδα.
2. Κάθε διαγωνιζόμενος μπορεί να υποβάλλει μέχρι τέσσερις (4) φωτογραφίες, ασπρόμαυρες ή έγχρωμες.
3. Στον διαγωνισμό γίνονται δεκτές μόνο φωτογραφίες που δεν έχουν επεξεργαστεί ηλεκτρονικά ή έχουν επεξεργασία, σε τέτοιο βαθμό που δεν παραποιούν την πραγματικότητα. Επίσης, δεν θα γίνονται δεκτές φωτογραφίες που έχουν διακριθεί με βραβείο ή έπαινο σε άλλους εγχώριους ή διεθνείς διαγωνισμούς.
4. Οι  φωτογραφίες πρέπει να είναι σε ψηφιακή μορφή - αρχείο JPG - με όνομα το ονοματεπώνυμο του φωτογράφου και τον αύξοντα αριθμό από 01 έως 04 (για παράδειγμα giannisspanos 01.jpg).
Ελάχιστο μέγεθος: 20x30 cm στα 300 ppi/inch Δηλαδή: 2362 x 3543 pixel dimencion

ΤΡΟΠΟΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ
1. Οι φωτογραφίες που αποστέλλονται πρέπει να συνοδεύονται από το «Δελτίο Συμμετοχής» που ακολουθεί την προκήρυξη του διαγωνισμού.
2. Το δικαίωμα συμμετοχής ορίζεται στα 5 € ανά συμμετέχοντα.
3. Το κόστος  συμμετοχής κατατίθεται στον τραπεζικό λογαριασμό: 781/001780-90 ΔΑΠΟΝΤΑ ΕΛΕΝΗ του ΙΑΣΟΝΑ, ΙΒΑΝ λογαριασμού: GR69011078100000781001780090, Κωδ. SHIFT Τράπεζας: (BIC) ETHNGRAA, είτε συνοδεύει το CD/DVD με τις φωτογραφίες, είτε παραδίδεται στον ταμία της Φ.Λ.Β.


ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ
Κάθε φωτογράφος θα πρέπει να υποβάλλει τις φωτογραφίες του σε ψηφιακή μορφή (γραμμένες σε CD ή DVD) και τα υπόλοιπα συνοδευτικά, σε έναν φάκελο μέχρι την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015 (σφραγίδα ταχυδρομείου).
Οι συμμετοχές υποβάλλονται είτε με προσωπική παράδοση στα γραφεία της Φ.Λ.Β. (Κτίριο Πολιτιστικού Οργανισμού Νέας Ιωνίας Σταδίου & Μανδηλαρά) κάθε Τετάρτη 20:00 – 22:00, εκτός των επισήμων αργιών, είτε κατόπιν συνεννόησης με την Ταμία του Δ.Σ. της Λέσχης κ. Σόφη Παπασταύρου, στο τηλέφωνο 6977987128, ή με τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της Λέσχης κ. Βασίλη Νιμπή, στο τηλέφωνο 6974847055 τις απογευματινές ώρες, είτε αποστέλλονται ταχυδρομικά στη διεύθυνση: Φωτογραφική Λέσχη Βόλου, Τ.Θ.1382, Τ.Κ.38110 – Βόλος, είτε στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (με σκαναρισμένα τα συνοδευτικά έγγραφα)
 

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
1. Η  Φωτογραφική Λέσχη Βόλου διατηρεί το δικαίωμα να αλλάξει τον χρόνο λήξης του διαγωνισμού ή το έπαθλο εάν κριθεί απαραίτητο.
2. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα της Φ.Λ.Β. και θα αποσταλούν στα e-mail των διαγωνιζόμενων.
3. Η σύνθεση της πενταμελούς κριτικής επιτροπής είναι η ακόλουθη (με αλφαβητική σειρά):
- Βρεττάκος Αλέξανδρος– Φωτογράφος  (vrettakosalexandros.weebly.com)
- Γερασόπουλος Θωμάς – Φωτογράφος (www.thomas-gerasopoulos.blogspot.gr)
- Κατσάκος Ανδρέας– Φωτογράφος  (www.fmag.gr/katsakos)
- Νιμπής Βασίλης, Πρόεδρος Φ.Λ.Β.
- Φωτογράφος-μέλος της Φ.Λ.Β., ο οποίος θα οριστεί κατόπιν ψηφοφορίας της ολομέλειας της Λέσχης και θα ανακοινωθεί σύντομα.
4. Οι αποφάσεις της κριτικής επιτροπής είναι οριστικές και αμετάκλητες.
5. Οι φωτογραφίες που θα διακριθούν (βραβεία, έπαινοι και αναρτήσεις), θα παραμείνουν στο αρχείο της Φ.Λ.Β. Οι φωτογραφίες (CD ή DVD) που δεν θα τύχουν διακρίσεων, για τεχνικούς λόγους, δεν θα επιστραφούν και μετά το πέρας του διαγωνισμού και της έκθεσης θα καταστραφούν.
6. Η απονομή των βραβείων, επαίνων και διακρίσεων θα γίνει την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης των έργων που θα διακριθούν, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων «Νοέμβριος Φωτογραφίας 2015». Ο ακριβής τόπος και χρόνος θα γίνει έγκαιρα γνωστός με δημοσίευση στον ειδικό φωτογραφικό τύπο, στις ημερήσιες εφημερίδες του Βόλου, στην ιστοσελίδα της Φ.Λ.Β. και στα e-mail  όλων των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό.
7. Η συμμετοχή στο διαγωνισμό συνεπάγεται αυτόματα την ανεπιφύλακτη αποδοχή, από μέρους των διαγωνιζομένων, όλων των όρων της παρούσας προκήρυξης και η μη ακριβής συμμόρφωση προς τους όρους του διαγωνισμού αποτελεί λόγο αποκλεισμού από την κρίση.


ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΑΚΡΙΘΟΥΝ
- Η Φ.Λ.Β. διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τις φωτογραφίες που θα διακριθούν για την προβολή της και την προώθηση των σκοπών της σύμφωνα με το καταστατικό της με οποιοδήποτε τρόπο κρίνει στο μέλλον (για εκθέσεις, προβολές, έκδοση αναμνηστικών λευκωμάτων, ημερολογίων, δημιουργία CD, ανάρτηση στην ιστοσελίδα της κ.λπ.), οι δε συμμετέχοντες στο διαγωνισμό αποδέχονται ρητά τον όρο αυτό και παραχωρούν το σχετικό δικαίωμα χρήσεως των διακριθέντων φωτογραφιών τους στη Λέσχη. H Φ.Λ.Β. είναι υποχρεωμένη να αναφέρει πάντα το όνομα του δημιουργού.
- Τα δικαιώματα της φωτογραφίας παραμένουν στην ιδιοκτησία του κάθε φωτογράφου-δημιουργού, ο οποίος δηλώνει ότι η φωτογραφία που μας αποστέλλει δεν παραβαίνει κάποιο νόμο και δεν προσβάλει τα δικαιώματα τρίτων.
- Η ΦΛΒ δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε αντιγραφή ή κλοπή της φωτογραφίας.
- Η υποβαλλόμενη φωτογραφία πρέπει να αποτελεί προσωπική και αυθεντική δημιουργία.
- Οποιαδήποτε χρήση προσωπικής πληροφορίας των συμμετεχόντων θα είναι αποκλειστικά σύμφωνη με την ισχύουσα νομοθεσία προσωπικών δεδομένων και την πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων.
- Ο δημιουργός βεβαιώνει ότι έχει εξασφαλίσει τη συναίνεση των εικονιζόμενων προσώπων. Η ΦΛΒ ουδεμία ευθύνη φέρει για ενδεχόμενες παραβιάσεις δικαιωμάτων της προσωπικότητας και των προσωπικών δεδομένων των φωτογραφημένων προσώπων. Για ανωτέρω ενδεχόμενες παραβιάσεις θα ευθύνεται αποκλειστικά ο δημιουργός.


Δελτίο συμμετοχής: https://www.dropbox.com/s/b7g7bkhmdivgvmi/7th-PD-deltio-symmetochis.doc?dl=0 (word)
https://www.dropbox.com/s/b6ee3p5exuhup8w/7th-PD-deltio-symmetochis.pdf?dl=0 (pdf)

Προκήρυξη 7ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ «ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΤΣΙΟΣ»:
https://www.dropbox.com/s/d6pihxzyrdpo1kk/7th%20Diagonismos%20fotografias.pdf?dl=0

diag2015 2

diag2015 3