Ο φωτογραφικός χειμώνας  είναι εδώ και τον Νοέμβριο για να  μας ταξιδέψει  στην Αυτοκρατορική, Ελληνιστική και Ισλαμική Περσία, την μεγάλη Αυτοκρατορία της Ανατολής, την μεγάλη αντίπαλο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

20121112

Η Περσία ή Ιράν είναι μια πλούσια χώρα με αρχέγονη μακρά ιστορία που ξεκινάει το 3000 ΠΧ με τους Ελαμίτες, για να περάσει στην Αυτοκρατορική εποχή των Μήδων, να ενωθεί με τους Πέρσες ως Αχαιμενίδες του Κύρου και των επιγόνων του, η οποία θα καταλυθεί από τον Μέγα Αλέξανδρο και θα ακολουθήσει η Ελληνιστική περίοδος των Σελευκιδών, η περίοδος των Πάρθων και των Σασσανιδών. Το 661ΜΧ περνά στον Μωαμεθανισμό με τους Ουμαγιάδες, τους Αββασίδες, τους Σαφαρίδες, τους Σαμανίδες και τους Γκασναβίδες. Στη συνέχεια περνά στους Σελτζούκους Τούρκους και στους Μογγόλους του Τζεγκίς Χάν, το Ιλχανάτο του Χουλαγκού, στον Ταμερλάνο και τους Τιμουρίδες απογόνους του. Ακολουθεί η επανασύσταση της Αυτοκρατορίας από τους Σαφαβίδες το 1500 και τους Χαζάρους το 1750 που θα εκδιωχθούν το 1925. Η νέα δυναστεία του Ρεζά Παχλεβί θα εκδιωχθεί το 1979 από την Ισλαμική Επανάσταση. Σε αυτό το γύρισμα των αιώνων θα αναπτυχθούν πολλοί πολιτισμοί , οι τέχνες ,οι επιστήμες, η λογοτεχνία και η ποίηση.

Στο ταξίδι μας αυτό θα ξεκινήσουμε από την Ταυρίδα και αφού δούμε την πόλη και το μοναστήρι του Αγίου Στεφάνου θα πάμε ανατολικά, κάνοντας μια στάση στο Αρντεμπίλ των Σούφι, για την Κασπία θάλασσα, την οποία θα την βρούμε θυμωμένη. Από εκεί θα φθάσουμε στην Τεχεράνη όπου η αψίδα του θριάμβου, το παλάτι Γκολεστάν,  πολλά μουσεία, η αγορά και οι θησαυροί του Σάχη μας περιμένουν. Ακολουθούν τα Σούσα με τον τάφο του προφήτη Δανιήλ, το Σουστάρ με τα νερά του και το Αχβάζ κοντά στα σύνορα με το Ιράκ. Η διαδρομή μας στρέφεται νοτιοανατολικά για να μας φέρει στο Σιράζ με τα κρασιά του, τους ποιητές του και την Αυτοκρατορική Περσέπολη. Οι Πασαργάδες με τον τάφο του Κύρου και το Γιάζντ, κέντρο του ζωροαστρισμού, θα μας φιλοξενήσουν πριν φθάσουμε στην πόλη των πόλεων, το θρυλικό Ισπαχάν. Το Ισπαχάν με την δεύτερη μεγαλύτερη πλατεία στον κόσμο, τα τζαμιά του, τις γέφυρές του και την αγορά του μένει ανεξίτηλο στη μνήμη μας. Θα κλείσουμε το ταξίδι μας με μια ματιά στην ιερή πόλη Κόμ και ξανά στην Τεχεράνη, στεφανωμένη από το Ελμπρούζ, το μόνιμα άσπρο βουνό της. Θα μας μείνουν αξέχαστα τα θρησκευτικά μνημεία, τα παλάτια, οι ίδιες οι πόλεις, άλλες πλούσιες και όμορφες και άλλες φτωχικές αλλά φιλόξενες, τα άγρια ξερά βουνά, οι κλειστές πράσινες κοιλάδες , οι πολύβουες αγορές και το χαμόγελο των ανθρώπων.

Ένα ταξίδι στον  κόσμο του Μαύρου Χρυσού, του χρήματος, του Ζωροαστρισμού, του Ισλαμισμού, του Μεγάλου Αλεξάνδρου και των τόσων Αυτοκρατοριών και Δυναστειών,
ένα ταξίδι στο χρόνο,  ένα ταξίδι με φαντασία, θα απολαύσουν, όσοι διαλέξουν να βρεθούν στην φωτογραφική βραδιά, που θα παρουσιάσει η Φωτογραφική Λέσχη Βόλου
στο Καφέ Όπερα(Όγλ 1) την Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012 στις 22:00.
Παρουσιάζει και ξεναγεί το μέλος της Λέσχης Παύλος Καρανίκος.