Ο φωτογραφικός χειμώνας, στο καφέ Όπερα, ανοίγει την αυλαία του 2013 και θα μας ταξιδέψει στο μεταίχμιο της Ευρώπης και της Ασίας, κάνοντας στάση στην ανατολική εσχατιά της Ανατολίας και στα νότια του Καυκάσου, για να κάνουμε ένα φωτογραφικό ταξίδι στην  πολύπαθη Αρμενία και ότι έχει πλέον μείνει σε αυτήν.

20130115 1

Η άλλοτε εκτενής Αρμενία έχει απομείνει μια μικρή χώρα σφηνωμένη ανάμεσα στην Τουρκία, την Γεωργία, το Αζερμπαϊτζάν και την Περσία. Στα σύνορά της  δεν περιλαμβάνει πια τεράστιες εκτάσεις στην ανατολική Τουρκία και ούτε καν το σύμβολό της, το  όρος Αραράτ. Ξεκινώντας από το Βασίλειο του Ουραρτού (600 πχ) και το Βασίλειο της Αρμενίας (428  μΧ) θα γίνει η πρώτη χώρα που θα ασπασθεί τον Χριστιανισμό. Πολλοί θα την κατακτήσουν στο πέρασμα των αιώνων, οι Ασσύριοι, οι Έλληνες, οι Ρωμαίοι, οι Βυζαντινοί, οι Άραβες, οι Μογγόλοι, οι Πέρσες, οι Σελτζούκοι, οι Οθωμανοί και τελευταίοι οι Ρώσοι. Επιβίωσε ως χώρα, απέναντι στους Οθωμανούς με την ενσωμάτωσή της στην Σοβιετική ένωση, για να γίνει ανεξάρτητη το 1991, με την πτώση της.

20130115 2

Στο ταξίδι μας αυτό θα μπούμε στην χώρα από την Γεωργία και αφού περάσουμε από αγροτικές περιοχές θα φθάσουμε στην πρωτεύουσα  Ερεβάν, όπου θα δούμε την όπερα, τον καταρράκτη των λουλουδιών, το εθνικό μουσείο και την πλατεία ανεξαρτησίας, ην μητέρα Αρμενία, τα μουσεία Σαριάν και Παραντζάνωφ, το κάστρο του Ερεμπούνι και το μουσείο Γενοκτονίας.Θα περπατήσουμε ανάμεσα στους ανθρώπους , στους δρόμους, στις αγορές και στα πολυσύχναστα μέρη. Θα δούμε Αρμενικές εκκλησίες, το Αρμενικό Πατρειαρχείο στο Ετσμιαντζίν, τον Ρωμαϊκό ναό του Γκαρνί και το μοναστήρι του Γκέκαρντ. Θα πλησιάσουμε όσο γίνεται πιο κοντά στο όρος Αραράτ και ακλουθώντας τον δρόμο της επιστροφής θα δούμε την λίμνη Σεβάν, το θέρετρο Ντιλιτζάν και την χτυπημένη από τον σεισμό του 1988 πόλη του Βαναζντόρ. Θα κλείσουμε το ταξίδι μας περνώντας από την κοιλάδα του Αλαβερντί όπου θα δούμε τα εκπληκτικά μοναστήρια του Σαναχίν και του Χάμπατ.     Ένα ταξίδι  σε έναν   κόσμο  πολύπαθο και ταλαιπωρημένο, που παλεύει να σταθεί στα πόδια του,  με μοναδικά τοπία,  με βαθιές κοιλάδες, με εμφανή την βελτίωση τόσο του χώρου , όσο και της ζωής  και με έντονη την θέληση για πρόοδο και ευημερία, θα βιώσουν, όσοι διαλέξουν να βρεθούν στην  φωτογραφική βραδιά, που θα παρουσιάσει η Φωτογραφική Λέσχη Βόλου στο Καφέ Όπερα(Όγλ 1) την Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013 στις 22:00. Παρουσιάζει και ξεναγεί το μέλος της Λέσχης Παύλος Καρανίκος.

20130115 3