Ο φωτογραφικός χειμώνας,  αναμένοντας την άνοιξη του 2013,  θα μας ταξιδέψει, μέσα από την ατμόσφαιρα του  καφέ Όπερα, στο μεταίχμιο της Ευρώπης και της Ασίας, κάνοντας στάση στην  βορειοανατολική εσχατιά  της Ανατολίας και τις ανατολικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας,  ανάμεσα στο βόρειο και το νότιο Καύκασο, για να κάνουμε ένα φωτογραφικό ταξίδι στην αγέρωχη και τολμηρή Γεωργία.

20130304 1

Η σημερινή Γεωργία ξεκίνησε το πέρασμά της στην Ιστορία, σαν δύο Βασίλεια, τη γνωστή μας Κολχίδα με την Αργοναυτική εκστρατεία στα δυτικά και τη Ιβηρία στα  ανατολικά, τα οποία θα καταργήσει η Ρώμη (66πχ) για 400 χρόνια. Ο χριστιανισμός ήρθε στη χώρα  πριν από το Βυζάντιο αλλά αυτό θα δημιουργήσει συμμαχίες που θα κρατήσουν για πολλούς αιώνες. Οι άραβες θα κατακτήσουν τη χώρα αλλά θα δώσουν ισχυρή αυτονομία, την οποία θα εκμεταλλευτεί ο Βασιλικός Οίκος Μπαγκρατιόνι και από το 800μχ  θα μείνει στην εξουσία,  μέχρι την κατάκτησή της από την Τσαρική Ρωσία το 1800μχ. Στα χρόνια αυτά, η Γεωργία θα ευτυχήσει να ενοποιηθεί ως χώρα τον 11ο αιώνα και να έχει πρόωρη αναγέννηση με το Βασιλιά Δαυίδ τον Χτίστη και την βασίλισσα Ταμάρα τον 12ο και 13ο αιώνα μέχρι την εισβολή των Μογγόλων τον 14ο αιώνα και να επιβιώσει μέχρι την κατάκτησή της από τους Οθωμανούς τον 16ο αιώνα. Η κατάκτηση από τον Τσάρο την έφερε σε μια πρόσκαιρη ανεξαρτησία το 1918 και στη συνέχεια στους κόλπους της Σοβιετικής Ένωσης, στην οποία θα δώσει τον μεγαλύτερο ηγέτη της, τον γνωστό μας Στάλιν. Μετά  την ανεξαρτησία του 1991 η χώρα  εκσυγχρονίζεται και κοιτάει προς τη δύση, έχοντας αναγάγει σαν  εχθρό της τη Ρωσία, η οποία υποστηρίζει τα κινήματα ανεξαρτησίας της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσσετίας.

20130304 2

Στο ταξίδι μας αυτό θα δούμε την πρωτεύουσα Τιφλίδα, στολισμένη από τον ποταμό Μικβάρι και τις γέφυρές του, το κάστρο Ναρικάλα, τους Ναούς Σιόνι και Μετέκι, την πλατεία Δημοκρατίας και την λεωφόρο Ρουσταβελή, το προεδρικό μέγαρο και τον νέο καθεδρικό Σαμέμπα.  Θα δούμε την παλιά πρωτεύουσα Μετσχέτα με τον Ναό Σβετικοσβέλι την έδρα του Γεωργιανού πατριαρχείου και το ναό Τσβάρι που δεσπόζει στην πόλη και την συμβολή των ποταμών Μικβάρι και Αράγκβι. Στη συνέχεια μας περιμένει το Γκόρι, η Πόλη του Στάλιν, το μουσείο του και το κάστρο του πριν δούμε την υπόσκαφη πόλη του Ουπλίστιτσε και τον ναό του Ατένι Σιόνι, κρυμμένο σε μια μια άγρια κοιλάδα. Θα δούμε ακόμη επιλεγμένες φωτογραφίες από πολλά  μέρη της χώρας και τον Καύκασο, το βουνό του προμηθέα.

20130304 3

Ένα ταξίδι  σε έναν κόσμο  διαφορετικό, με έναν αγέρωχο αλλά βαθειά θρησκευόμενο λαό, ταλαιπωρημένο από τους κατακτητές του αλλά υπερήφανο, που σήμερα παλεύει να σταθεί στα πόδια του,  με μοναδικά τοπία, με βαθιές κοιλάδες, με εμφανή την βελτίωση τόσο του χώρου, όσο και της ζωής και με έντονη την θέληση για πρόοδο και ευημερία, θα βιώσουν, όσοι διαλέξουν να βρεθούν στην  φωτογραφική βραδιά, που θα παρουσιάσει η Φωτογραφική Λέσχη Βόλου στο Καφέ Όπερα(Όγλ 1) την Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013 στις 21:00. Παρουσιάζει και ξεναγεί το μέλος της Λέσχης Παύλος Καρανίκος.

20130304 4