Την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου στις 20:00 μ.μ. το μέλος της φωτογραφικής λέσχης Βόλου, Παναγιώτης Ανδριώτης, θα παρουσιάσει φωτογραφίες από το πρόσφατο λεύκωμα του Πλάτωνα Ριβέλλη "Τα Καθολικά Εξωκκλήσια της Σύρας".

Η παρουσίαση του φωτογραφικού έργου του Πλάτωνα Ριβέλλη θα πραγματοποιηθεί στον χώρο της Φωτογραφικής Λέσχης Βόλου, στο πολιτιστικό κέντρο Νέας Ιωνίας (Μανδηλαρά και Σταδίου). Είσοδος ελεύθερη.

 

 

Τα καθολικά ξωκλήσια της Σύρου με τη ματιά και τη σκέψη ενός φωτογράφου
"Από μικρός επισκεπτόμουν κάθε χρόνο τη Σύρο και δεν έχανα ευκαιρία να εκδηλώνω τον ενθουσιασμό μου γι’ αυτήν. Έτσι, κανένας από τους φίλους και γνωστούς δεν απόρησε που εδώ και δεκαπέντε χρόνια αποφασίσαμε με τη γυναίκα μου να εγκατασταθούμε μόνιμα στο νησί αυτό. Το γεγονός ότι είμαι καθολικός και από τους δυο γονείς μου δεν έπαιξε ρόλο σε αυτή την απόφαση, αν και εκ των υστέρων σκέφτομαι ότι ίσως ενδόμυχα η Σύρος να εξέφραζε το ιδανικό μου για μια ανεκτική κοινωνία. Γιατί μπορεί εγώ ο ίδιος μεγαλωμένος στην Αθήνα και μαθητής ορθόδοξων σχολείων να μην ένιωσα ποτέ την ταυτότητα ενός μειονοτικού, αλλά φαίνεται πως δεν συνέβαινε το ίδιο για τους καθολικούς της υπόλοιπης χώρας, όπου αυτό το πραγματικά ελάχιστο ποσοστό θρησκευτικής μειονότητας που είναι στη Ελλάδα οι καθολικοί αντιμετωπιζόταν στην καλύτερη περίπτωση με επιφύλαξη και καχυποψία. Ακόμα και τα αθώα ολισθήματα της γλώσσας, που συχνά συναντώνται και σήμερα, οπωσδήποτε εκπλήσσουν, όταν δεν πληγώνουν, και πάντοτε προξενούν λύπη για την έλλειψη μόρφωσης και ανοχής. Το ότι, λόγου χάριν, στη Σύρο συγκατοικούν «καθολικοί με χριστιανούς», όπως και «Έλληνες με καθολικούς», το έχω ακούσει ακόμα και από στόματα υψηλόβαθμων κρατικών λειτουργών, οι οποίοι μάλιστα ήταν πεισμένοι για το δημοκρατικό τους φρόνημα..." (Πλάτων Ριβέλλης)