Το Άσυλο του Γιώργου Δεπόλλα, ένα λεύκωμα με φωτογραφίες από το ψυχιατρικό άσυλο της Λέρου, θα παρουσιάσει το μέλος της Φωτογραφικής Λέσχης Βόλου Παναγιώτης Ανδριώτης την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου και ώρα 20:30μ.μ.

Όσοι παρακολουθήσουν την εκδήλωση θα δουν φωτογραφίες του 1982 από το ψυχιατρικό άσυλο της Λέρου. Όπως αναφέρει ο φωτογράφος Γιώργος Δεπόλλας: "Την Άνοιξη του 1982 μου δόθηκε η ευκαιρία να επισκεφθώ για μια και μοναδική φορά το ψυχιατρικό άσυλο της Λέρου. Ο φίλος μου και συνάδελφος Νίκος Παναγιωτόπουλος μου είχε προτείνει να τον ακολουθήσω στο ρεπορτάζ που θα έκανε εκεί. Είχαμε άδεια φωτογράφησης και βρεθήκαμε απότομα, για σύντομα χρονικά διαστήματα, στους χώρους που οι υπεύθυνοι ήθελαν να μας δείξουν. Όλοι μας θέλαμε να πιστεύουμε ότι ο ρόλος μας θα μπορούσε να βοηθήσει στην ενημέρωση και ανάδειξη του προβλήματος. Το σοκ ήταν απίστευτο. Για μένα παραμένει πάντα η πιο συνταρακτική εμπειρία στην φωτογραφική μου πορεία".

Ο διδάκτωρ φωτογραφίας Ηρακλής Παπαιωάννου αναφέρει μεταξύ των άλλων για τη δουλειά του Δεπόλλα: "Πως προσέγγισε ο Γιώργος το ψυχιατρείο της Λέρου; Ενώ στις περισσότερες εργασίες του επιχειρεί τον πληρέστερο δυνατό έλεγχο της εικόνας, τεχνικά και αισθητικά, λόγω των σπουδών του ίσως στην σκηνοθεσία κινηματογράφου, όπου και η πιο απλή σκηνή αποτελεί αντικείμενο σχολαστικής οργάνωσης, ο ελάχιστος χρόνος παραμονής στη Λέρο μαζί με το θέαμα που αντίκρισε οδήγησαν σε μια φωτογράφηση ενστικτώδη, όπου η ωμή πραγματικότητα επιβάλλεται χωρίς πολλές περιστροφές"...

Ο Γιώργος Δεπόλλας γεννήθηκε το 1947 στην Αθήνα. Σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου και από το 1975 ασχολείται συστηματικά με την επαγγελματική και την καλλιτεχνική φωτογραφία. Είναι συνιδρυτής του IMAGE STUDIO (1975), του Φωτογραφικού Κέντρου Αθηνών (1979) της εκδοτικής εταιρίας FOTORAMA (1983) και της τράπεζας φωτογραφιών fotoview. Από το 1984 διδάσκει φωτογραφία στην σχολή ΒΑΚΑΛΟ. Τις δραστηριότητές του αυτές συνεχίζει μέχρι σήμερα. Η δουλειά του έχει δημοσιευθεί και εκτεθεί επανειλημμένα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Η παρουσίαση των φωτογραφιών "Άσυλο" θα πραγματοποιηθεί στον χώρο της Φωτογραφικής Λέσχης Βόλου στο πολιτιστικό κέντρο Νέας Ιωνίας (Μανδηλαρά και Σταδίου). Θα ξεκινήσει στις 20:30μ.μ. και θα διαρκέσει 1 ώρα. Είσοδος ελεύθερη.

image